زِدپـدیا

رسانه شناخت نسل زد

تعریف بازه سنی نسل Z

به متولدان 1377 تا 1392 می‌گویند نسل زد؛ یعنی دهه هشتادی های خودمان

بازه سنی نسل زد Z
نسل زد یعنی نسلی که در دهه دوم قرن بیست و یکم به بزرگسالی می‌رسد

فرهنگ لغت آکسفورد نسل Z را به عنوان «نسلی که در دهه دوم قرن بیست و یکم به بزرگسالی می‌رسد» توصیف می‌کند. فرهنگ لغت آنلاین Merriam-Webster نیز نسل Z را به عنوان «نسل افرادی که در اواخر دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ متولد شده‌اند» تعریف می‌کند. از همین اختلاف‌ها در تعریف بازه سنی این نسل، می‌توان به تفاوت‌ها پی برد. پس اینجا سعی می‌کنیم باید با کنار هم گذاردن همه تعریف‌ها، به بازه سنی نسل زد Z در ایران و جهان برسیم و میانگینی برای این جوان‌ها به دست آوریم.

 

مرکز تحقیقات پیو Pew، سال ۱۹۹۷ (۱۳۷۵ به بعد) را به عنوان سال مبدا خود برای نسل Z مشخص کرده است. چرا؟ چون این تاریخ زمان آغاز و تولد نسلی است که به دلیل پیشرفت‌های تکنولوژی و اجتماعی و رشد اقتصادی و همچنین اوضاع امنیتی جهانی پس از حملات ۱۱ سپتامبر، کودکی متفاوتی را تجربه کرد. این مرکز تحقیقاتی هنوز نقطه پایانی را برای نسل Z مشخص نکرده، اما سال ۲۰۱۲ را به عنوان نقطه پایانی آزمایشی این نسل در گزارش سال ۲۰۱۹ خودش ذکر کرده است.

رسانه‌های بزرگی از جمله نیویورک تایمز، وال استریت ژورنال، فوربس، واشینگتن‌پست، ان‌بی‌سی، نیوزویک، تایم و… در مقاله‌های خود، نسل Z را از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۲ توصیف کرده‌اند. ولی گالوپ و اسوشیتدپرس شروع نسل زد را از سال ۱۹۹۷ می‌دانند. یک نشریه سرشماری در ایالات متحده در سال ۲۰۲۰، نسل Z را به عنوان جمعیت «جوان و متحرک» که همه‌شان متولد پس از ۱۹۹۶ هستند، توصیف کرد. مرکز تحقیقات مک‌کریندل استرالیا اما، نسل Z را به‌عنوان افرادی که بین سال‌های ۱۹۹۵ و ۲۰۰۹ متولد شده‌اند، تعریف می‌کند. رسانه‌های دیگری چون یونایتدپرس، فایننشال‌تایمز، فورچون، سی‌بی‌اس و مکنزی هم از سال ۱۹۹۵ به عنوان سال شروع تولد برای توصیف شروع نسل Z استفاده کرده‌اند. مرکز سینتیک نسلی، نسل Z را به عنوان متولدان ۱۹۹۶ تا ۲۰۱۵ می‌داند.

کتابخانه کنگره ایالات متحده توضیح می‌دهد که «تعریف نسل‌ها به‌صورت علمی، دقیق و قابل تعیین نیست» و این اختلاف‌هایی که در بالا خواندید به دلیل همین تفاوت‌هاست.

 

جدول تفکیک نسلی و سنی نسل ها

نام نسل

حدود سال‌های تولد و سن

ویژگی عمومی

نسل بزرگترین ۹۴ تا ۱۲۰ ساله

۱۹۰۱ تا ۱۹۲۷

محکم

منظم

مصمم

نسل خاموش ۷۶ تا ۹۳ ساله

۱۹۲۸ تا ۱۹۴۵

سنتی

صبور

مسئولیت‌پذیر

بیبی بوومرها ۵۷ تا ۷۵ ساله

۱۹۴۶ تا ۱۹۶۴

رقابت‌پذیر

با اعتماد‌ به نفس

اجتماعی

نسل X ۴۶ تا ۵۶ ساله

۱۹۶۵ تا ۱۹۸۰

 

شکاک

مستقل

انعطاف‌پذیر

نسل Y ۲۵ تا ۴۱ ساله

۱۹۸۱ تا ۱۹۹۶

ریسک‌پذیر

بلندپرواز

خودمحور

نسل  Z ۹ساله تا ۲۴ ساله

۱۹۹۷ تا ۲۰۱۲

حساس

خلاق

روشنفکر

نسل آلفا زیر ۸ سال

۲۰۱۳ تا ۲۰۲۴

منطقی

واقعگرا

خوددار

تعریف و جمعیت نسل Z در ایران

اگر بخواهیم با توجه به تنوع نظرات بین‌المللی درباره سال شروع نسل Z و سال پایانی متولدان، به جمع‌بندی‌ای برای ایران برسیم، باید سعی کنیم به میانگینی دست پیدا کنیم. برخلاف تقسیم‌بندی مشهور در ایران که نسل‌ها را بر اساس دهه‌های تولد تقسیم می‌کنند (دهه شصتی‌ها، دهه هفتادی‌ها و…) در تعریف جهانی نسلی، معمولا ۱۵ سال را مبنای تقسیم‌بندی قرار می‌دهند. ما بر اساس میانگین تحقیقات اعلام شده در رسانه‌ها، شروع نسل Z را سال ۱۳۷۷ و پایان آن را ۱۳۹۲ در نظر می‌گیریم؛ با تصور درصدی خطا، رنج سنی ۱۰ تا ۲۵ در ایران را نسل Z می‌نامیم. یعنی متولدان ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۲؛ حدودا شامل دهه هشتادی‌های خودمان.

طبق اعلام مرکز آمار ایران، ۵۰ درصد جمعیت ایران زیر ۳۰ سال قرار دارند که این نشان دهنده درصد بالا و تاثیرگذار نسل Z در ایران است. با توجه به آمارهای اعلام شده در سال ۹۵ می‌توان بصورت حدودی تخمین زد که نزدیک به ۲۰ میلیون از ۷۹.۹ میلیون ایرانی، عضوی از نسل زد ایران هستند. یعنی چیزی حدود یک‌چهارم کل جمعیت. بد نیست بدانید از این ۲۰ میلیون حدودا ۹.۹ میلیون پسر و ۱۰.۱ میلیون دختر هستند.

 

منبع:

Fortune / The Wall Street Journal / The New York Times / Forbes / Amar.org

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *